Therapie

Welke behandelvormen bied ik?

Als psycholoog kan er gekozen worden uit een scala aan behandelvormen. Ik kijk in het eerste gesprek wat het beste passend is bij de klacht en de persoon. Hieronder staan een aantal vormen verder uitgelegd.

Cognitieve gedragstherapie

Voor sommige klachten, zoals angsten, depressie en overmatig piekeren, is cognitieve gedragstherapie de richtlijnbehandeling. Dit is een therapievorm waarin je leert anders te denken en je functioneren te verbeteren. Door op een nieuwe manier te kijken naar situaties, krijgen deze een andere betekenis en emotionele lading en kan je er op een betere manier mee omgaan.

EMDR

Als het gaat om het verwerken van nare gebeurtenissen is EMDR (eye movement desensitisation reprocessing) een juiste manier. Bij EMDR gaat het om een procedure die herinneringen aan schokkende of kwetsende ervaringen verwerkt. Wij gebruiken EMDR als deze herinneringen in het heden nog nare effecten geven. Meer informatie en filmpjes zijn op de website www.emdr.nl te vinden.

EMDR bij kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren die wat naars hebben meegemaakt en daarna angstiger zijn geworden behandel ik ook met EMDR. Sommige kinderen en jongeren durven dingen niet meer te doen of te ondernemen die eerst geen probleem waren. Ook hele kleine kinderen kunnen last krijgen van verlatingsangst of niet meer willen dat een ouder zijn of haar tanden poetst of luier verschoond. Met EMDR verminderen of verdwijnen deze klachten en knappen kinderen zichtbaar op.

Inzichtgevende therapie en oplossingsgerichte therapie

Soms is de meest effectieve oplossing voor klachten en emoties om samen terug te kijken naar het verleden, en de vastzittende gevoelens en ervaringen te leren verwerken. Als je vooral als hulpvraag hebt jezelf beter te leren begrijpen, dan is inzichtgevende therapie en oplossingsgerichte therapie een goede werkwijze.